Gedrag veranderen

Ken je iemand die gedrag vertoond waar je je aan ergert? Misschien is die persoon wel dichter bij dan je denkt. Je eigen partner, kind, moeder, vader? Spreek je die persoon ook aan op dat gedrag? Zo ja? Hoe? Door het gedrag te bespreken en te zeggen dat je je daaraan ergert of bespreek je het op een oplossende manier?

Spreekwoorden uit het verleden zijn altijd een mooi voorbeeld van hoe er over de jaren nog weinig veranderd is in menselijk gedrag. Zo’n spreekwoord luidt bijvoorbeeld: “verbeter de wereld en begin bij jezelf”. Zo kun je je ergeren aan rijgedrag van een ander in het verkeer terwijl jij je ook niet altijd aan de regels houdt. Herkenbaar, denk ik.

Heb ik verbeterpunten?

Is het niet zo dat het bespreken van iemand anders z’n verbeterpunten gemakkelijker is dan onze eigen verbeterpunten aan te pakken? Zijn we niet allemaal een beetje overtuigd dat we eigenlijk best wel perfect zijn? Of misschien is het wel zo dat om imperfectie in een ander te zien wij onszelf iets verhogen of meer laten schijnen?

Hoe gaan we de wereld, of liever, onze directe omgeving veranderen en bij onszelf beginnen. Dit heeft alles met nederigheid en bewustzijn te maken. Nederig genoeg om te erkennen dat je niet perfect bent en bewustzijn genoeg om te weten waar je aan mag werken. Dan mag je best een ander aanspreken op zijn of haar gedrag als jou dat irriteert.

De juiste vraag stellen

Voorbeeld. Je partner ruimt nooit iets op. Traditionele manier zou kunnen zijn: ruim alsjeblieft je spullen eens achter jezelf op. Je zou ook kunnen gaan zitten en zeggen: ik hou van je, we hebben samen een mooi huis en mooi leven. Ik wil daar graag met jou over praten. Ik zou het fijn vinden als je wat vaker je spullen opruimt. Op welke manier zou je hier wat beter op kunnen letten?

Laat je partner daarna maar even nadenken. Als de oplossing van je partner komt dan zal hij of zij zich er meteen van bewust worden en is de kans groter dat het ook daadwerkelijk gebeurd.

Jij hebt door jouw manier van handelen, door niet impulsief te reageren niet alleen jouw interne leider echter tevens de interne leider van je partner geactiveerd door een handelende vraag te stellen: hoe ga je dit doen?

Je hebt in plaats van de confrontatie op te zoeken een gezamenlijke oplossing gezocht waarbij je het initiatief hebt gelaten bij de oplossende partij, in dit geval je partner.

Herken je eigen gedrag – oefening

Een mooie oefening is om de komende paar dagen eens op je eigen gedrag te letten. Hoe reageer je in bepaalde situaties? Is dit het gedrag wat je graag wilt of zou je in dezelfde situatie ander gedrag tentoon willen spreiden?

De oefening voor de komende paar dagen is je eigen gedrag leren herkennen. Je hoeft er (nog) niets aan te doen, als je het maar erkent. Soms is het confronterend omdat je jezelf meteen in de spiegel kijkt. Doe je best!!

De wandeling naar verandering.

Leave a Reply