De 8 gewoontes die we kunnen leren van de oermens

Voeding- en beweging strategie voor de moderne mens. Wat is een goede en gezonde strategie? Om dat te bereiken heb ik veel tijd nodig gehad omdat wij gewend zijn 3x per dag te eten. De Engelsen zeggen, eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper. (Langzaam komen we erachter dat dat b*llsh*t is😂😂).

De wereld is verandert, of toch niet?

Even een stukje geschiedenis. Ons DNA is in de laatste 400.000 jaar sinds wij ons mensenbrein, de neocortex, hebben ontwikkeld erg weinig veranderd. Misschien 2-3%. Ons leven en gewoontes zijn echter met duizenden procenten veranderd. Dus om te weten wat goed en gezond voor ons is wat betreft beweging en voeding is het goed om terug te kijken naar wat onze voorvaderen deden. Er is gelukkig nog genoeg overlevering om daar een redelijk idee van te krijgen.

De mens was destijds een jager / verzamelaar. We jaagden op wild en verzamelden eten in het bos. Er was toentertijd nog geen landbouw. (Overigens, als landbouw nooit was uitgevonden waren er vandaag 90% minder mensen op onze planeet geweest, een prettige gedachte).

Beweging en voeding in de oertijd

Ik ga even fantaseren. Hoe zag een dag eruit in het leven van de jager/verzamelaar? Hij of zij werden wakker in hun hol. Er was toen al vuur, dus het vuur werd aangemaakt. Er was geen enkele afleiding van tv, telefoon of enige andere manier van communicatie. Mensen waren op hun gemeenschap en op hun eigen beleving aangewezen. De mannen van de gemeenschap besloten die dag te gaan jagen omdat de gemeenschap langzaam honger kreeg. Er was geen voedsel totdat er gejaagd of verzameld werd. Dus geen rijk ontbijt. Beloning kwam achteraf.
Ze gingen op jacht, vonden hun prooi en na een korte en hevige inspanning werd hun prooi gedood en naar de gemeenschap teruggebracht. Het werd bereid en er werd gegeten en gedronken en gerust totdat de gemeenschap weer honger kreeg. Uit deze korte omschrijving kunnen we eigenlijk de wijze van eten en bewegen wat voor ons gezond is al vaststellen.

Eet na inspanning en niet daarvoor. Eet wanneer je natuurlijke honger hebt. Belangrijke aantekening hier. De oermens had door de totale afwezigheid van suiker niet de insuline of bloedsuiker schommelingen van de moderne mens. Doordat wij vandaag de dag veel te vaak én onnatuurlijk eten (suikers), is ons insuline niveau vaak van slag waardoor we honger krijgen en weer gaan eten.

De oermens bewoog wanneer nodig. Om te jagen en te verzamelen. Korte hevige inspanning en daarna rust. Verzamelen deed men wandelend, altijd op de hoede voor aanvallen van andere oerstammen of wilde dieren. Dus het stresshormoon cortisol werd door de oermens ingezet waar nodig. Tijdens het jagen en verzamelen. Vandaag de dag hebben we onnoemelijk veel afleidingen en cortisol komt de hele dag vrij wat tot stress leidt. Stress kan leiden tot talloze ontstekingen in ons lichaam en moderne welvaartsziekten veroorzaken.

De 8 gewoontes die we kunnen leren van de oermens

Ik hoor je zeggen, we zijn toch geen oermens meer? Klopt helemaal. In al ons gedrag zijn we geen oermens meer, maar in ons DNA zijn we nog steeds oermens. Hoe kunnen we die 2 balanceren?

  1. Eet wanneer je honger hebt.
  2. Eet na inspanning, niet ervoor
  3. Eet gedurende 4-6 uur per dag daarna niet meer
  4. Eet zoals de oermens, vermijd suikers, koolhydraten en andere moderne vormen van voedsel. Hierdoor zul je merken dat je gaat eten wanneer je lichaam erom vraagt. Je bloedsuiker is in balans. 
  5. Wandel elke dag
  6. Zorg dat je een paar keer in de week korte tijd (10-15 minuten) genoeg inspanning levert om te zweten.
  7. Vermijd in de vroege ochtend en late avond het gebruik van telefoon of televisie.
  8. Ga eens wat experimenteren met meditatie.

De wereld om ons heen praat elkaar na. Er zijn weinig mensen die zich afvragen of alles wat we doen ‘normaal’ is. Laten we ons gezond verstand gebruiken en niet doen wat de rest doet maar vooral wat wij zelf willen en ook nog eens logisch klinkt!

Leave a Reply